Gyepszellőztetés ősszel, tavasszal, ha igazán szép pázsitra vágysz

Budapest és Pest megye területén

gyepszellőztetés ősszel mikor itt az ideje

A szomszéd kertje még mindig zöldebb, hiába minden igyekezeted, hogy egy csodaszép, dús, összefüggő gyepszőnyeg borítsa a saját udvarodat? Ne aggódj, a tökéletes pázsit titka egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnád. Akár neked is könnyedén, kivételesen szép kerted lehet, ha minket bízol meg a gyepszellőztetés elvégzésével!

Hívj minket bizalommal az alábbi telefonszámon!

+36 20 257 0 257

Az a szép zöld gyep!


Talán már hallottad a fűszellőztetés kifejezést, de még nem volt bátorságod, vagy eszközöd kipróbálni, netán csak nem volt kellő információd arról, hogy mi is ez valójában. Mindenesetre röviden összefoglaljuk, hogy mit is jelent a fűszellőztetés, mikor érdemes csinálni, illetve hogyan.

Mit kell tudnod?

Biztosan Te is tisztában vagy azzal, hogy sokszor igen nehéz rendben tartani az udvart, kertet, így nagy valószínűséggel a gyepszellőztetéssel is találkoztál már. A gyepszellőztetés első hallásra talán kicsit drasztikusnak tűnhet, hiszen lényegében a pázsit egészét fel kell forgatni, azonban hidd el, ez csak átmeneti állapot, és a végeredmény kárpótol mindenért. A procedúra lényege, hogy a sárgás, elhalt fűtől megszabaduljunk és csak az egészséges gyep maradjon meg, éppen ezért meg kell lazítani a talajt, hogy a gyökérzetet a víz és a levegő könnyebben átjárja. Az eltávolított növényrészek helyén új, egészségesebb, sűrűbb és zöldebb hajtások jelennek meg, s pár hét múlva Neked is csodaszép gyepszőnyeg gazdagítja majd a kertedet.

gyepszellőztetés menete ősszel
Mikor volt utoljára gyepszellőztetés a kertedben?

A fűszellőztetés technikáját jobban nagyító alá véve gyorsan világossá válik, hogy miért is annyira népszerű, illetve miért tartják a kertészek a legjobb módszernek arra, hogy pázsitunk szép és egészséges maradjon. A gyepszellőztetés menete azt a célt szolgálja, hogy a tavaszra, vagy épp őszre kialakuló filcszerű réteget eltávolítsuk a gyepszőnyegből. Ez a filcszerű réteg nem más, mint moha, fűnyírás után visszamaradt fűzúzalék, elhalt növényrészek stb., mely aztán a pázsit egész felületét beborítja, ezzel jelentősen rontva a gyep minőségét. Ennek oka, hogy ez a fedőréteg szivacsszerűen nyeli el a csapadékot, így az nem jut el a talajba, és a még egészséges fűszálak nem kapnak megfelelő tápanyagokat a növekedéshez. A gyepszellőztetés menete során az elfilcesedett füvet különböző célszerszámokkal megszabadítjuk az említett tehertől. 

Ha egyedül nem mersz belevágni, vagy nincs időd, eszközöd a gyepszellőztetésre, akkor nálunk jó helyen jársz, hiszen vállaljuk a teljes eljárást! Csupán fel kell venned velünk a kapcsolatot, és akár néhány napon belül el is végezzük a szükséges munkálatokat.

Keress minket telefonon, a 06 20 257 0257-es számon, hétfőtől péntekig 08:00-18:00 között és akár hétvégén 09:00-16:00-ig, vagy weboldalunkon is kérheted szolgáltatásainkat!

Gyepszellőztetés a szép pázsitért


A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb kerti munka, ha tavasztól őszig gyönyörű pázsitot szeretnél. A téli hónapok idején a fűfélék ugyanis nem kapnak elég fényt, tápanyagutánpótlást, ráadásul a mohák és gombák is terjedni kezdenek, ha túl enyhe az időjárás. Éppen ezért, már kora tavasszal érdemes elvégezni ezt az eljárást, de nagy körültekintéssel kell kiválasztani a megfelelő időpontot. Március közepétől április közepéig a legcélszerűbb ennek kivitelezése.

A gyepszellőztetés célja, hogy eltávolítsuk az elhalt növényi részeket, melyek a tél folyamán egy filcréteget képeznek, ugyanis ez a réteg gátolja a tápanyag és a nedvesség felvételét a talajból, nem beszélve arról, hogy ez esztétikai szempontból sem kifejezetten szép látvány.

A fűszellőztetés során mindenek előtt rövidre kell vágni a pázsitot, majd gyepszellőztető géppel végigmenni azon. A filcréteg esetleges maradékait végül lombseprűvel el lehet távolítani. A gyepszellőztető gép előnye, hogy rést nyithatunk vele a talajban, segítve ezzel a gyep fejlődését, a talaj felfrissülését. 

Persze nem csak tavasszal érdemes ezt elvégezni, ugyanis a fűszellőztetés évente kétszer ajánlott, így ősszel is célszerű ugyan ezt megtenni, hiszen így tavasszal a saját dolgunkat könnyítjük meg.

A tavaszi munkálatok során a gyepszőnyeg további támogatása céljából végezhető felülvetés, azaz új fűmagok elszórása, valamint elengedhetetlen a szerves tápanyagok, vagy műtrágya használata.

A gyepszellőztetés elhanyagolásával a filcréteg folyamatosan gyarapodni fog, nem jut elég csapadék a gyökérzetbe, a pázsit elsárgul, valamint a moha és gombák terjedésének következtében a gyepszőnyeg akár egy év leforgása alatt is teljesen elpusztulhat. 

Gyepszellőztetés
A gyepszellőztetés több fázisból álló folyamat, mely speciális eszközöket, és tapasztalatot is igényel

A kerti munkálatok sokak számára nyújtanak kikapcsolódást, hobbiként tekintenek a kertészkedésre, míg mások inkább nehézségként, vagy időpazarlásként fogják fel.

Mindazonáltal a gyepszellőztetés nem egyszerű feladat, szaktudást és tapasztalatot igényel, így a megfelelő eszközök, vagy ismeretek híján mindig kérd szakemberek segítségét! 

Válaszd te is a Szaki Neked csapatát, és mi garantáljuk számodra a szép zöld gyepet. 

A gyepszellőztetés menete


Az elmondottakon túl érdemes arról is szót ejteni, hogy mikor van itt a gyepszellőztetés ideje , és miként is zajlik ez az egész eljárás.

  • Az elhalt növény részei, levelei a talajon egy olyan réteget hoznak létre, mely elzárja a fű gyökérzetét a csapadéktól és tápanyagoktól, éppen azért évente legalább kétszer szükség van a fűszellőztetés kivitelezésére. Ez azt jelenti, hogy kimondottan erre kifejlesztett gyepszellőztető géppel át kell menni a pázsitszőnyegen.
  • Hogy a gyepszellőztetés mikor a legcélszerűbb, arra az a válaszunk, hogy tavasszal és ősszel egyaránt érdemes megszépíteni a pázsitodat.meglévő akkumulátor ellenőrzését, kiszerelését,

A gyepszellőztetés során többféle eljárás is alkalmazható, ez lényegében célszerszámtól függ. A gyeplazítás, noha sokan a gyepszellőztetés szinonimájának tekintik, túlmutat a fűszellőztetésen. Hiszen ennek során nem csupán a filcréteget távolítjuk el, hanem gyökérmetszést is végzünk a talaj alatt, ezzel megtisztítva a talajréteget is. 

A gyepszellőztetés menete egyébként nem egy túlságosan bonyolult feladat, azonban számos dologra oda kell közben figyelni, amit, ha elmulasztasz, nagyobb kárt okozhatsz, mint hasznot. Éppen ezért érdemes hozzáértő, precíz szakemberekre bízni a munkálatokat.

fűszellőztetés ősszel
 A gyepszellőztetés segít elérni az egyenletes, dús és egészséges pázsitot

Tavaszi gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

Ahogy közeledik a tavasz, egyre gyakrabban kerülnek elő a kerti szerszámok is, hiszen a természet ébredésével az udvari munkálatok is megkezdődnek. Számos teendő akad már kora tavasztól, úgy mint a talaj tápanyaggal való ellátása, fák, bokrok metszése, vagy épp a gyepszellőztetés. 

A tavasz beköszöntével az emberek hangulata is sokat javul, hiszen a jó idő, rügyező fák és virágok, jó hatással vannak ránk. Éppen ezért sokan már március végén, április elején belevetik magukat a kertészkedésbe, udvari teendők elvégzésébe, hiszen a kertek rengeteg törődést igényelnek kora tavasztól késő őszig. A tavaszi gyepszellőztetés ideje is ekkora tehető, kb. március közepétől, április közepéig, maximum a végéig, tehát nincs rá túl sok ideje az embernek, persze az időjárás is sokszor bezavarhat a terveinkbe. Ugyanakkor fontos, hogy nem szabad elkapkodni a fűszellőztetés elvégzését, meg kell várni a tökéletes pillanatot. Ebben segítséget is kérhetsz szakemberektől, hiszen a tapasztalat és szaktudás rendkívül sokat számít annak eldöntésében, hogy a gyepszellőztetés mikor végezhető el. 

A gyepszellőztetés ősszel és tavasszal is ugyan úgy zajlik , először le kell nyírni a füvet nagyon rövidre, maximum 3-4 cm-re, majd a gyepszellőztető géppel is végig kell menni a pázsiton. Ezután szükséges lehet még egy lombseprűvel kiszedni a maradék nyesedéket is, vagy ismét fűnyíróval átmenni a gyepen. Opcionális lehetőség a felülvetés, azaz új fűmagok elszórása, de mindenképp ajánlott a tápanyagok használata, szerves-, vagy műtrágya formájában, végül pedig jöhet az öntözés.

A gyepszellőztetés ideje mellesleg attól is függ, hogy mit szeretnél utána a pázsittal csinálni, ugyanis, ha felülvetésben gondolkodsz, akkor a fűszellőztetés lebonyolítását érdemes április közepe környékére kalibrálni, ugyanis a fűmagok a hideg talajban nem fognak növekedésnek indulni, tehát ki kell várni, hogy stabilan 18 °C körül legyen a nappali hőmérséklet.

A gyepszellőztetés ideje természetesen a pázsit méretétől függően változik , de egy átlagos családi ház kertjének rendbetétele körülbelül egy egynapos munka.

Gyepszellőztetés ősszel

Azt már részletesen kifejtettük, hogy a tavaszi fűszellőztetés mikor végezhető, illetve mikor nem, azonban érdemes arra is kitérni, hogy miért fontos a gyepszellőztetés ősszel, hiszen sokszor méltatlanul kevés szó esik erről, vagy sokan alábecsülik ennek jelentőségét, és csak a tavaszi munkálatokra koncentrálnak. 

gyepszellőztetés ősszel is kötelező
A gyepszellőztetés ősszel is ugyanolyan fontos, mint tavasszal

Télen a hidegben a növényzet nedvkeringése minimálisra csökken, ezzel védekezik a fagyás ellen. Éppen ezért kell felkészíteni a pázsitot a téli kihívásokra. A tavaszi fűszellőztetés ugyan sokat hozzátesz az egészséges növekedéshez, azonban a gyepszellőztetés ősszel való elvégzésével tovább védhetjük a gyepet, ugyanis a nyáron esetleg helyenként kiégett, vagy megbetegedett fű ősszel még rendbe hozható, így tavasszal az enyhülés és hóolvadás után nem kell nulláról indulni, a saját dolgunkat könnyíthetjük meg. Nyáron rengetegszer kell nyírni a füvet, így értelemszerűen a filcréteg is sokkal gyorsabban és erőteljesebben alakul ki. Azonban ha a gyepszellőztetés ősszel is elvégzésre kerül, teret adhatsz az új fűszálak sarjadásának még a tél beállta előtt, valamint szabad utat biztosíthatsz a télen lehulló csapadéknak, hogy az minél könnyebben lejuthasson a fű gyökereihez. Tavasszal tehát értelemszerűen kevesebb dolgunk lesz a pázsit rendbe hozatalával. 

Kiegészítő tápanyagok a tökéletes pázsitért!

Mindemellett a gyepszellőztetés ősszel és tavasszal is kiegészíthető trágyázással, hogy a lehető legtöbbet ki tudd hozni a pázsitból. Kifejezetten fontos az őszi fűszellőztetés után a kálium pótlása, mely a növény sejtjeit erősíti, növeli a fű ellenálló képességét, illetve segíti annak anyagcseréjét. Ráadásul ezzel elegendő tápanyagot lehet biztosítani a téli hónapok egészségben való átvészeléséhez. Persze egyéb tápanyagokra is szükség van, a nitrogén például az egyenletes növekedést segíti és gyorsítja a regenerálódást, míg a foszfát a gyökérzetet erősíti, így az a szárazabb időszakokban is eléri a talaj nedvesebb rétegeit. A magnézium és egyéb nyomelemek pedig a zöld szárakért és levelekért felelnek. Ezeket természetes, vagy műtrágyával is be lehet juttatni a talajba. 

Miért nem érdemes kihagyni?


Minden év tavaszán és őszén eljön a gyepszellőztetés ideje, sajnos azonban sokan nincsenek tisztában ennek jelentőségével, vagy felesleges idő és pénzkidobásnak vélik, holott ez koránt sem így van. Ha Te is törekszel arra, hogy otthonod megjelenéséből minden tekintetben kihozd a maximumot, akkor bizonyára a kertgondozásra is hatalmas hangsúlyt fektetsz. A fűszellőztetés elhanyagolása nem ajánlott, hiszen a filcréteg, moha elterjedésével a pázsitod akár egy éven belül is teljesen elpusztulhat, de ez erősen függ a fűmag fajtájától, vagy a talaj adottságaitól is. Természetesen egy minimális filcréteg nem jelent nagy veszélyt, a probléma akkor kezdődik, ha ez tartósan jelen van, vagy meghaladja a kb. 1 cm-es vastagságot. Ez a vízzáró réteg, mint már említettük nem engedi eljutni a tápanyagban gazdag csapadékot a gyökérzónába, így a pázsitszőnyeg gyökérzete felfelé fog törni nedvesség reményében, a fűszálak pedig elsárgulnak, elpusztulnak. Nem is kell részletezni, hogy ez nem igazán nyújt esztétikus látványt. Ha nem figyelünk oda pázsitunk gondos kezelésére, akkor könnyedén erre a sorsra juthat, ezért kifejezetten fontos a gyepszellőztetés ősszel, tavasszal való elvégzése, nyáron viszont nem szabad fűszellőztetést végezni. 

Mindig bízd szakértőkre!

A fűszellőztetés amilyen hasznos, épp olyan káros is tud lenni, ha azt nem megfelelően végezzük, így minden esetben ajánlott szakemberekre bízni a feladatot. Rengeteg ismeretre van szükség ahhoz, hogy biztosan elérjük a kívánt célt, például tudni kell, hogy a gyepszellőztetés mikor végezhető el, vagy, hogy milyen szerszámokra van szükség, milyen mélyen kell a talajt meglazítani, de még sorolhatnánk. A laikusok, példának okáért gyakran és könnyen összetévesztik a betegség miatt gyenge, tavaszi ébredező gyepet a filcréteg miatt elsárguló, pusztulófélben lévő fűvel. Ilyen esetben, ha a beteg pázsiton valaki fűszellőztetést végez, akkor megpecsételi pázsitja sorsát. Egy fertőzött, gombás állománynak fontos a gyors regenerálódás. A sárga foltos, tápanyaghiányos gyepnek az április eleje lehet a jó választás. A gyepszellőztetés ideje korán elvégezve tehát akár komoly károkat is okozhat. A szakavatott kezek által azonban biztonságosan teljesíthető a gyepszellőztetés menete elejétől a végéig. 

gyepszellőztetés mellett másban is számíthatsz csapatunkra
A sövényvágásban és egyéb kertrendezési munkákban is számíthatsz ránk

Gyepszellőztetés, amikor Te akarod!


A fűszellőztetés segít olyan végeredményt elérni a kertedben, amire garantáltan büszke lehetsz, de ehhez ajánljuk a gyepszellőztetés ősszel és tavasszal való elvégzését. Csapatunk vállalja a teljes munkafolyamatot, ezen felül a kiszellőztetett gyepmaradványok összeszedését, összegyűjtését is. Szükség szerint pedig az elszállítást vagy zöldhulladékos zsákba gyűjtést, trágyázást is nyugodt szívvel ránk bízhatod!

A gyepszellőztetés árak meghatározása óradíj alapon történik, amely tartalmazza a kiszállási díjat és minden szükséges felszerelést.

Nézd meg részletes díjtáblázatunkat: Áraink

Szaki Neked! Keress minket bizalommal!

+36 20 257 0 257

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása